GreenCarService

GreenCarService

Milyen hatása van az olajcserének a környezetedre?

2017. szeptember 24. - Ghimán Lajos

Milyen hatása lehet egy motorolaj cserének a Co2 kibocsájtásra?

 

A motorolajok feladata:

ü  a súrlódás és a kopás csökkentése

ü  az alkatrészek tisztítása, tisztántartása, szennyeződések lebegtetése

ü  korrózióvédelem

ü  a motor hűtése

ü  a motor tömítettségének javítása

ü  savas, lúgos égéstermékeket semlegesítse

Mivel az elhasznált és a nem megfelelően kiválasztott motorolaj nem biztosít megfelelő kenést a motoron belüli forgó-kopó alkatrészeknek, ezért a belső súrlódás jelentősen megnő.

Ezen megnövekedett súrlódásnak köszönhetően jelentősen csökken a motor hatékonysága és megnőhet az üzemanyag fogyasztás is. Arról nem is beszélve, hogy milyen károkat tud okozni a mai túlnyomóan turbó feltöltőkkel szerelt motorok esetében, ahol kiemelkedően fontos a megfelelő kenés.

Tehát, ha időben és az elhasználódásnak megfelelően cserélünk motorolajat akkor nem csak az autónk lelkét védjük, hanem a környezetünket is.

 

Az autónk kevesebbet fog fogyasztani ezáltal kevesebb Co2 juthat a légkörünkbe

Őszi Karbantartás

Gondolatébresztő Szeptemberre

Itt az ősz, ideje a karbantartásnak. Ezekre figyeljen!

Újra itt az ősz, az idő hűvösebbre fordul egyre többször nedvesek az utak és egyre többször köszönt minket köd az utakon. Ideje hát a nagy rohanásban autónkra is szánni egy kis figyelmet. Bár a mai új technológiákkal felvértezett gépjárművek karbantartása lényegesen egyszerűbb, valójában a munkálatok többségét jobb, ha egy szakemberre bízzuk.

Egyre fontosabb a környezet kímélése

Gondoskodjon okosan saját maga és családja biztonságáról, ugyanakkor gondoljon környezete védelmére is! A fáradt olaj lecserélését, a használt gumik leadását, az akkumulátor esetleges cseréjét – tehát mindent, ami a környezetet terheli – olyan szervizben végeztessük, ahol erre külön figyelmet fordítanak.

Ki végezze el a karbantartást?

Egyre több gépjármű tulajdonos - nagyon helyesen - szakszervizekben végezteti el a tavaszi és őszi karbantartási munkálatokat, vagy hozzáértő szakemberekre bízza azokat. Ugyanis egy nem szakszerű őszi felkészítés, helytelen átvizsgálás és nem megfelelő téliesítés esetén nem csak a gépjármű alkatrészei mehetnek tönkre, de a hibás karbantartás miatt a balesetek kockázata is jelentősen megnövekedhet.

Hogyan könnyíthetjük meg az őszi-téli felkészülést és gondoskodhatunk ugyanakkor mások és a saját biztonságunkról is? 

Az átvizsgálás során nem csak a gumik időbeni cseréjét, ellenőrzését kell megtennünk, bár kétség kívül minden autótulajdonosnak ez az első dolog, ami eszébe jut, hanem több alkatrész állapotát is szükséges megvizsgálni.

A látni és látszani elvet követve kezdésnek fontos megvizsgálni az ablaktörlő lapátok állapotát valamint ellenőriztetni a fényszórók állapotát és beállíttatni azok szórási magasságát, szükség esetén pedig újabb, hatékonyabb izzókra cserélni a régieket. Persze ezek csak az első, kisebb lépések.

Téli gumi csere már ősszel

A téli gumik cseréje már október elején javasolt! Ahogy csökken a hőmérséklet és hosszabbodnak az éjszakák, úgy marad vissza mind több csapadék az utakon. A jobb vízelvezető képességgel rendelkező téli gumi lényegesen nagyobb biztonságot tud nyújtani. Ráadásul az Októberi gumicsere anyagilag is megéri, mivel a gumisoknál még nem kezdődik el a szezon és ennek köszönhetően jobb áron illetve várakozási idő nélkül is tudják vállalni a szerelést!

Ősszel is fontos a klíma

A klíma már egy nagyobb falat az őszi felkészítés során, hiszen állapota az autó kis légtere miatt kiemelt fontosságú, bár sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez miért is van így. A klímának köszönhetően tudjuk az autónk üvegfelületeit gyorsan páramentesíteni. Ha a téli hónapokban nem használjuk rendszeresen, akkor a tömítések kiszáradhatnak és majd a nyári hónapokban fognak minket jelentős költségekbe verni! (használd télen-nyáron)

Az akkumulátorra is gondoljon

Nem árt gondolni arra is, hogy az akkumulátor meleg időben könnyebben indul, de könnyen megviccelhet minket az autónk az első jeges fuvallatú éjszaka utáni reggelen. Vessük terheléses vizsgálat alá, hogy a későbbi kellemetlenségeket elkerülhessük.

Az olajcsere szükséglet, nem luxus

A nem megfelelő olaj hideg időben besűrűsödhet megnehezítve az autó indítását, rosszabb esetben a gépjármű meghibásodását okozva.

Válasszon partnerszervizeink közül, vagy írjon az office@greencarservice.hu címre

 

süti beállítások módosítása